Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se 21. veljače

Prilika je to za sve nas da se podsjetimo značaja koji jezik ima u našem društvu te svakodnevnom životu.

Nadalje, mjesec hrvatskoga jezika traje od 21. veljače do 17. ožujka a Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava ga raznim manifestacijama u navedenom razdoblju i organizacijom brojnih događanja s ciljem širenja svijesti o vrednotama i ljepotama našega jezika.

Budući da je 22. veljače Hrvatski sabor nedavno proglasio Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva, ove će se godine, uz tradicionalna tiskana izdanja predstaviti i nova aplikacija jezičnih savjeta za pametne telefone “555+ jezičnih savjeta” i dodatak portalu Hrvatski u školi (hrvatski.hr) “Volim glagoljicu”. Taj je dodatak namijenjen svoj školskoj djeci i svima koji žele provjeriti svoje poznavanje glagoljičnih slova, ali i naučiti pisati glagoljicom te se poigrati “Glagoljicom pamtilicom”.

Osim gore navedenog instituta, ovaj dan obilježava i Europska unija koja njeguje i provodi politiku višejezičnosti, s ciljem očuvanja europske jezične raznolikosti i poticanja europskih građana na učenje stranih jezika.

Odjel za prevođenje Europske komisije čestitao je tradicionalno svima te objavio sliku na kojoj prigodno navodi kako zovemo vlastite majke diljem EU-a. Objavu pogledajte na sljedećem linku.

Autor: Zana Cizmin, za HUPA-u